Logo Private Label Cosmetica

PRIVATE LABEL

Wetgeving

Ieder product wat Privatelabel-Cosmetics.nl (in uw opdracht) maakt, moet voldoen aan de Europese Wetgeving. In het Warenwetbesluit Cosmetische producten 2011, wordt in Artikel 2 heel nadrukkelijk aangegeven dat, overtreding van de cosmetica verordening verboden is. Conform deze wetgeving mag een product uitsluitend op de markt worden gebracht, wanneer de volgende testen zijn uitgevoerd: Een stabiliteitstest en een compatibiliteitstest, een challengetest en een toxicologische test. Wanneer een product goed uit deze testen komt, ontvangen wij door een gecertificeerd microbioloog, de onderbouwde resultaten. Deze moeten volgens de wetgeving in het zogeheten PIF dossier opgeslagen worden. Daarnaast moet uw product ook worden aangemeld, bij het CPNP.

Iedere cosmeticafabrikant of merkhouder van producten, moet op de hoogte zijn van zowel de cosmetica verordening en het warenwetbesluit. Deze wetgeving zorgt voor duidelijkheid, maar ook voor veel extra verplichtingen zoals: werk, kosten inzake de uit te voeren testen, certificaten en documentatie. Om hieromtrent een wat duidelijker beeld te creëren, hebben we de belangrijkste informatie over deze wetgeving en organisaties die hier een rol in spelen, voor u samengevat.

WETGEVING COSMETISCHE PRODUCTEN

Het product dat u graag op de markt wilt brengen, moet voldoen aan de Europese wet en regelgeving, welke is vastgesteld in de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG). Deze wetgeving zorgt er voor, dat de productie van cosmetica in Europa of de import van cosmetica naar Europa, aan zeer strenge eisen voldoet. Deze wetgeving is heel breed opgezet en omvat o.a. welke ingrediënten wel of niet gebruikt mogen worden, zorgt dat producten veilig te gebruiken zijn voor de consument en het garandeert de kwaliteit van de producten. Fabrikanten en importeurs zijn verplicht om aan alle wetgeving te voldoen. Om te bepalen of een product veilig gebruikt kan worden, wordt een product uitvoerig getest en beoordeeld.

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit handhaaft de uitvoering van deze verordening, door middel van het Warenwetbesluit Cosmetische Producten EC1223/2009. Dit is de Nederlands implementatie van de Europese wet en regelgeving, waarin wordt aangegeven wanneer er sprake is van een overtreding en welke boete daarvoor kan worden gegeven.

Ieder product wat wij (in uw opdracht) maken, moet getest worden. Wij voeren conform de wetgeving de volgende testen uit: Een stabiliteitstest en tegelijkertijd een compatibiliteitstest, een challengetest, een toxicologische test. Wanneer een product goed uit deze testen komt, ontvangen we hiervan onderbouwde resultaten van een gecertificeerd microbioloog. Deze onderbouwde resultaten worden volgens wetgeving in een PIF dossier opgeslagen. Daarnaast melden we uw product aan bij het CPNP.

Link naar Warenwetbesluit Cosmetische Producten EC1223/2009.

Link naar Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG).

STABILITEITSTESTEN

Een stabiliteitstest wordt uitgevoerd om aan te tonen, dat uw product zijn fysische en chemische eigenschappen behoudt, gedurende de houdbaarheid die u op uw etiket wilt aangeven. Iedere houdbaarheidstest is uniek, want uw product (tenzij het onder white/private label valt) is uniek en is zodoende niet als een standaard test uit te voeren. Er wordt onder meer getest op: geur, kleur en uiterlijk, de viscositeit (smeerbaarheid), pH waardes en de densiteit van uw product. Het uitvoeren van deze test is verplicht volgens het warenwetbesluit Cosmetische Producten EC1223/2009. Dit is een onderdeel van het safety assessment (CPRS) en het Product Informatie Dossier.

Een aparte test, die als onderdeel van de stabiliteitstest parallel wordt uitgevoerd is de compatibiliteitstest. Dit is de verpakkingstest. Hierbij wordt getest hoe uw product reageert op de uiteindelijke verpakking. Want de verpakking van uw keuze kan er super mooi uitzien, maar er kan een enkele keer een ongunstige werking op de inhoud van product ontstaan. Wanneer u een product in meerdere verpakkingsformaten wilt uitbrengen, denk aan salonverpakking, consumenten verpakking en een testerverpakking, dan wordt alleen de compatibiliteitstest voor alle formaten verpakking opnieuw uitgevoerd.

Tijdens beide testen wordt uw product getest op meerdere temperaturen, vanaf kamer temperatuur tot 80°C, afhankelijk van uw product en de samenstelling. De hogere temperaturen simuleren een langere leeftijd van uw product. Hierdoor kan goed getest worden of de fysische en chemische eigenschappen (geur, kleur, viscositeit etc.) stabiel blijven. Een tweede product wordt gebruikt om te testen wat voor effect de verpakking heeft op uw product, zodat uw product de beoogde eigenschappen behoudt bij gebruik en de kwaliteit hoog blijft. Deze testen duren gemiddeld 3-4 maanden, afhankelijk van de stabiliteit van uw product. Houdt u daarom goed rekening met deze tijd voor het testen, wanneer u een krappe planning heeft voor het uitbrengen van uw product.

De uitslag van deze test kunt u verwerken op uw etiket, door gebruik te maken van het houdbaarheidssymbool.

CHALLENGE TEST (MICROBIOLOGISCHE TEST)

De Challengetest (houdbaarheidstest) wordt uitgevoerd om te zien of er na opening van de verpakking, bacteriën in uw product groeien. Aan de hand van deze test wordt bepaald, welke hoeveelheid conserveringsmiddelen nodig is, om uw product veilig en betrouwbaar te houden. Hiermee onderbouwt de verantwoordelijk persoon voor de test, dat het product geen risico loopt op besmetting. Het uitvoeren van deze test en de onderbouwing hiervan is verplicht volgens het warenwetbesluit Cosmetische Producten EC1223/2009. Dit is een onderdeel van het Safety assessment (CPRS) en het Product Informatie Dossier (PIF).

Tijdens de challengetest wordt uw product blootgesteld aan verschillende ziektekiemen zoals Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Candida albicans, Aspergilus niger. In petri schaaltjes wordt gemeten hoeveel ziektekiemen overleven. Wanneer uw product de juiste (hoeveelheid) conservering bevat, zal dit een heel laag percentage zijn. Dit maakt dat conserveringsmiddelen een belangrijk onderdeel zijn van cosmetische producten. De challengetest wordt over het algemeen getest volgens de European Phamacopoeia 5.1.3 en duurt ongeveer een maand.

VEILIGHEIDSVERKLARING / COSMETIC SAFETY ASSESSMENT

Ieder cosmetisch product op de Europese markt moet een veiligheidsverklaring hebben, om te bewijzen dat uw product geen schade kan veroorzaken. Uw product dus ook. Een onafhankelijke veiligheidsbeoordelaar voert een Cosmetic Safety Assessment uit, waarbij de veiligheid van uw product wetenschappelijk wordt onderbouwd. Het uitvoeren van deze assessment en de onderbouwing hiervan is verplicht volgens het warenwetbesluit Cosmetische Producten EC1223/2009. Dit is een onderdeel van het Safety assessment (CPRS) en het Product Informatie Dossier (PIF).

Het opbouwen van het Product Informatie Dossier (PIF) met o.a. alle testrapporten wordt officieel Fase 1 genoemd en wordt door, of in opdracht van Privatelabel-Cosmetica.nl uitgevoerd. Fase 2 mag alleen door een onafhankelijke veiligheidsbeoordelaar gebeuren. Een onafhankelijk veiligheidsbeoordelaar onder de Cosmeticaverordening VWA & NCV, november 2010 4, is universitair opgeleid in theoretisch en praktisch onderwijs in de farmacie, toxicologie, geneeskunde. Deze personen hebben bovendien heel veel ervaring in het beoordelen van cosmetica. Er wordt gekeken naar het algemene toxicologische profiel, de chemische structuur en het blootstellingsniveau van diverse ingrediënten van uw product. Op basis hiervan wordt per ingrediënt het Margin of Safety (MOS) bepaald, wat leidt tot een conclusie van de veiligheid van uw product. Alle eerdere testen die zijn uitgevoerd worden kritisch bekeken, net als naar het productieproces, de grondstofkwaliteit, en welke toevoegingen zijn gebruikt.

COSMETIC PRODUCTS NOTIFICATION PORTAL (CPNP)

Het warenwetbesluit Cosmetische Producten is Europese wetgeving die aan alle lidstaten is opgelegd in zake cosmetica, die in EU landen geproduceerd worden, of cosmetica die geïmporteerd wordt. De wet stelt aan fabrikanten en importeurs van een product, nadat het product door een onafhankelijk veiligheidsbeoordelaar is goedgekeurd en wetenschappelijk is onderbouwd, moet worden aangemeld bij het Cosmetic Products Notification Portal (CPNP). Dit is verplicht volgens het warenwetbesluit Cosmetische Producten EC1223/2009. Dit is een onderdeel van het Product Informatie Dossier (PIF).

Wanneer u er voor kiest uw product bij Privatelabel-Cosmetica.nl te laten produceren, of u wilt de bestaande receptuur van uw product wijzigen, dan zal Privatelabel-Cosmetica.nl deze aanmelding voor u regelen. De aanmelding van uw product gaat elektronisch en is gratis. De volgende gegevens geven wij door aan het CPNP:

• Een origineel etiket en een foto van de verpakking van uw product.

• De naam van uw cosmeticaproduct en in welke categorie uw product valt. Hierdoor is het mogelijk om uw product te identificeren.

• De naam en het adres en eventuele andere contactgegevens van de persoon die verantwoordelijk is voor het Product Informatie Dossier, of wanneer er in geval van nood contact opgenomen moet worden. Afhankelijk van uw keuze voor white label en of private label is dat uw naam en gegevens of die van ons.

• De naam van het EU land waarvandaan het product in omloop wordt gebracht. In geval van import is het belangrijk dat het land van herkomst bekend wordt gemaakt.

• De receptuur wordt doorgegeven, maar wordt ook bij het CPNP vertrouwelijk behandeld, zodat uw unieke receptuur niet zomaar bij een ander terecht komt.


Let op! Wanneer u iets aan uw etiket wijzigt, dan moet uw etiket altijd opnieuw worden aangemeld bij het CPNP.


PRODUCTINFORMATIEDOSSIER (PIF)

In de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) wordt gesteld dat voor ieder cosmetica product dat wordt geproduceerd in de EU of geïmporteerd naar de EU een Product Information File (PIF) wordt samengesteld. Uw PIF moet opgesteld worden in de taal van het land van productie, in het geval van uw product in het Nederlands, of in een voor de autoriteiten gemakkelijk te begrijpen taal, dat is meestal in het Engels.

Het PIF is een uitgebreid dossier en bevat minimaal de volgende informatie:

• De naam en de beschrijving van uw product en haar eigenschappen.

• Het volledige recept van uw product, alleen een INCI is niet voldoende.

• De productie methode van uw product, inclusief een verklaring dat uw product volgens de GMP richtlijnen (ISO 22716) is vervaardigd.

• Productveiligheidsinformatie, alle testen die op uw product zijn uitgevoerd en de bijbehorende resultaten.

• Productveiligheidsbeoordeling (CPSR) door een veiligheidsbeoordelaar.

• Bewijzen/onderbouwing van (cosmetische) claims die uw product kan waarmaken.

• Het etiket zoals deze bij het CPNP is aangemeld.

• Een verklaring dat uw product niet op dieren is getest.

GOOD MANUFACTORING PRACTICE (GMP)

ISO 22716 is de internationale norm voor Good Manufacturing Practices (GMP) in de productie van cosmetica. Hierin worden de basisprincipes beschreven, hoe uw cosmeticaproduct geproduceerd dient te worden. De norm beschrijft diverse processen binnen het productieproces. Het betreft o.a. de werkwijze van het personeel, hoe de fabriek ingericht moet zijn en wat de werkwijzen zijn, welke apparatuur gebruikt wordt en hoe het gereinigd wordt na gebruikt, maar ook qua verpakkingen, opslag en het vervoer van uw product.

Deze ISO norm is zeer uitgebreid en veel omvattend, waardoor de productkwaliteit wordt gewaarborgd. Privatelabel-Cosmetica.nl werkt als een van de allereerste cosmeticafabrieken binnen Nederland volledig volgens deze ISO norm en wordt regelmatig op de werkwijze getest. Zo bent u verzekerd van een product dat volgens de hoogste kwaliteitsnormen is geproduceerd.

In uw Productinformatiedossier (PIF) moet een verklaring worden opgenomen dat uw product volgens de GMP normen is gefabriceerd.

NEDERLANDSE VOEDSEL EN WARENAUTORITEIT (NVWA)

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is het onderdeel van de rijksoverheid dat toezicht houdt op gezonde dieren, gezonde planten, veilig voedsel en veilige producten, waaronder cosmeticaproducten. De NVWA controleert zeer nauwlettend of producenten en handelaren in cosmetica zich aan de wet houden. De Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) is de wetgeving die wordt gehandhaafd door middel van het Warenwetbesluit Cosmetische Producten EC1223/2009. Dit is de Nederlands implementatie van de Europese wet en regelgeving. Dit wordt gedaan op basis van controle van etiketten op producten, maar ook naar aanleiding van klachten of allergische reacties van consumenten op cosmetica.

Wanneer de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit stuit op overtreding, wordt op basis van het Warenwetbesluit Cosmetische Producten EC1223/2009 bepaald of een bedrijf een waarschuwing ontvangt, of er een boete wordt opgelegd, maar in geval van gevaarlijke situaties kan ook besloten worden om in overleg met Justitie een product direct uit de handel te nemen. Voor meer informatie over de rol van de NVWA in cosmetica wetgeving, kunt u terecht op de website van het NVWA. https://www.nvwa.nl/


NCV

De Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) is de brancheorganisatie van fabrikanten en importeurs van cosmetica. Naast de Cosmeticawetgeving (die door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wordt gehandhaafd), bestaat er overige wetgeving voor verpakkingen, arbeidsomstandigheden, transport en bedrijfsvoering. Dit is nog maar een kleine greep uit de wetten waar een cosmeticabedrijf mee in aanraking kan komen.

De NCV speelt een belangrijke rol, doordat zij een groot deel van deze wetgeving bijhouden, voor zover deze relevant is voor leveranciers van cosmetica. De teksten van de Nederlandse wetgeving zijn te raadplegen via wetten.nl. De Europese wet- en regelgeving is te vinden op de website van de Europese Commissie.

OVERIG

Naast deze wetgeving, zijn er ook nog diverse andere regels en afspraken waar u mee te maken kan krijgen, als u cosmetica op de markt wil brengen. Denk aan overheidsaanbevelingen, industrie-aanbevelingen, normen en keurmerken. Regels en afspraken kunnen bindend zijn door middel van een verwijzing in de wetgeving. Daarnaast maken bedrijven, overheid en andere instanties vrijwillig regels en afspraken in het belang van de consument, de maatschappij en eerlijke concurrentie.